Wat is SEO?

SEO is een verzameling van technieken. Deze technieken zijn gericht op het optimaliseren en verbeteren van je website of webshop voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

 

De zoekmachine analyseert de websites en spitst deze op in verschillende subgroepen. Met deze werkwijze kan de zoekmachine de waarde van de websites bepalen. Na aanleiding van deze resultaten wordt de volgorde weergegeven in de zoekmachine resultaten. (Visser, 2015, p. 501)

 

Google

Zoekmachines hebben aanknopingspunten nodig om een tekst te duiden en ze kunnen deze niet interpreteren zoals wij mensen dat doen. Een goede SEO-tekst moet daarom zo begrijpelijk mogelijk zijn voor zoekmachines en prettig leesbaar voor mensen. Dan verschijnt hij hoger in de zoekresultaten en levert hij gratis bezoekers op.
De basis van een goede SEO-tekst is een zoekwoord of -zin: zoekwoorden die mensen intikken in bijvoorbeeld Google. (Steenbergen, 2013, p. 27)

 

 

 

(Izla, z.d.)

Hoe belangrijk is SEO?

Alle bedrijven hebben tegenwoordig een website om hun producten of diensten aan te kunnen bieden. Maar om deze ook te kunnen verkopen moeten hun (potentiële) klanten deze website wel weten te vinden. Door middel van SEO kun je bovenaan in Google komen te staan bij bepaalde zoekwoorden/opdrachten van de internet gebruiker, waardoor de website wordt weergegeven. (Brolsma, 2017)

Hoe gebruik je SEO?

Hoewel Google miljarden pagina's crawlt, kan het alsnog voorkomen dat sommige websites niet gevonden worden door Google. Daarom is het handig eerst te controleren of Google de website van het bedrijf al kent.

Controleer dus of de website in de index van Google is opgenomen.

Voer een zoekopdracht met 'website:' uit voor de URL van de website. Als deze website in de resultaten weergegeven wordt, is de website opgenomen in de index. Zo retourneert Google bijvoorbeeld een zoekopdracht voor 'site:wikipedia.org'.

Als de website niet in de index van Google is opgenomen.

Als de crawlers van Google een website niet kunnen vinden, heeft dit meestal één of meerde van de volgende oorzaken:

  • Er staan onvoldoende links weergegeven naar de website op andere websites.
  • De website is net nieuw en pas kort geleden gelanceerd en Google heeft nog geen tijd gehad om deze te crawlen.
  • Het ontwerp van de website maakt het Google lastig om de content ervan te crawlen.
  • Er is een foutmelding ontvangen bij Google tijdens het crawlen van de website.
  • De beleidsregels voorkomen dat Google uw website kan crawlen.                                                                            (Search Controle Help, 2018)

 

 6 belangrijke stappen voor beginners!

(Patel, 2017)

Hoe goed is de website geoptimaliseerd?

Zoekmachine optimalisatie draait om de hele zoekervaring van de (potentiële) klant. De website moet zo optimaal mogelijk zijn. De zoekers willen namelijk zo snel mogelijk een helder en goed antwoord op hun zoekopdracht.

Maar naast dit onderwerp is het ook belangrijk om bijvoorbeeld naar de volgende punten te kijken:

  • De gebruiksvriendelijkheid van de website
  • Hoe professioneel komt de website over
  • Hoe vertrouwelijk is de website
  • Hoe snel is de website 
  • Hoe leesbaar en scanbaar zijn de teksten
  • Hoe goed zijn de teksten geschreven
  • Zijn er andere websites die naar de webpagina verwijzen (000.nl, z.d.)

Bibliografie

Brolsma, E. (2017). Wat moet je als communicatieprofessional met SEO? Geraadpleegd op 5 april 2018, op https://www.frankwatching.com/archive/2017/10/19/wat-moet-je-als-communicatieprofessional-met-seo/

Izla, (z.d.). Search Engine Optimization. Geraadpleegd op 5 april 2018, op https://izlatechnologies.com/search-engine-optimization/ 

Patel, N. (2017). 4 local SEO Marketing Strategiest. Geraadpleegd op 23 april 2018, op https://www.youtube.com/watch?v=UHG4wDlvAMY&t=3s

Search Controle Help. (2018). Startersgids voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Geraadpleegd op 10 april 2018, op  https://support.google.com/webmasters/answer/7451184?hl=nl

Steenbergen, R. (2013). Schrijven voor SEO in 60 minuten. Zaltbommel: Uitgeverij Haystack.

Visser, M. (2015). Basisboek Online Marketing. Groningen: Noordhoff Uitgevers B.V.

000.nl. (z.d.). SEO zelf doen? Een stap-voor-stap uitleg: Wat is SEO? Hoe werkt het? Geraadpleegd op 5 april 2018, op https://000.nl/zoekmachine-optimalisatie/